BISZKOPT Z JABŁKAMI

Składniki;

1 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 średnie jabłka

Wykonanie;

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem, w trakcie ucierania dodawać po łyżce wody. Wsypać stopniowo przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i ucierać, oraz przesianą mąkę ziemniaczaną .Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, wymieszać delikatnie. Pokrojone w plasterki jabłka dodać do masy i wymieszać łyżką, wlać do tortownicy 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Piec w nagrzanym piekarniku 170-180C.około 40 minut.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *