KRĄŻKI ORZECHOWO MARCEPANOWE

Składniki:

 

2 opakowania ciasta francuskiego (zwiniętego w rolkę)

10 dag. masy marcepanowej

10 dag. zmielonych orzechów laskowych lub migdałów

1 jajko

szczypta cynamonu

szczypta soli

4 łyżki rumu

cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

 

Marcepan, orzechy, jajko, cynamon, sól i rum zagnieść na jednolitą masę. Masę podzielić na pół. Ciasto francuskie rozwinąć. Połowę ciasta francuskiego posmarować połową masy. Ciasto złożyć na pół (przykryć połowę z masą drugą połówką). Ciasto pokroić na paski. Każdy pasek skręcić w spiralę i końce połączyć, tworząc krążki (końce należy bardzo mocno ścisnąć ze sobą, żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły. Tak samo przygotować krążki z drugiego ciasta francuskiego. Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku około 10- 15 minut w temperaturze 220 .C na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *