Składniki;
1 kg. skoków z królika
250 g. masła 82%
200g. marchwi
200g. pietruszki korzeń
100g. cebuli białej
2 ząbki czosnku
parę gałązek tymianku
500ml.wina białego
10g. soli
5 g .pieprzu
Dodatkowo;
800g. młodych ziemniaków
50g. koperku zielonego
200g marchewek baby
200g. masła 82 %
2 ząbki czosnku
100ml. wina białego
10g soli
5 g. pieprzu
10g. cukru
listki botwiny
Wykonanie;
Królika oprószyć solą i pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć pokrojonymi w talarki warzywami marchewką i pietruszką, oraz cebulą.W rondelku zagotować wino 0,25 litra wody, masło, tymianek i zmiażdżony czosnek, doprawić do smaku sola i pieprzem.Przygotowanym wywarem zalać królika tak aby płyn całkowicie zakrył mięso, przykryć i piec przez 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 140C.Następnie zdjąć pokrywę i piec przez około 45 minut.Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie a marchewkę blanszować.Z wina, masła i rozgniecionego czosnku przygotować gesta emulsje, doprawić do smaku sola i pieprzem.w sporządzonej emulsji tuż przed podaniem zanurzyć ugotowane ziemniaki i marchewki.Na talerz wyłożyć ziemniaki , posypać je posiekanym koperkiem na nich ułożyć królika a marchewki oprzeć o mięso.Udekorowac listkami botwinki.