Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
25 dag. masła lub margaryny
5 żółtek
Wykonanie:
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta . Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 – 2 łyżki śmietany kwaśnej Podzielić na 2 części 60% i 40%, każdą część zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Blaszkę o wymiarach 33 x 20 cm. wysmarować masłem lub margaryną, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 C. przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Budyniowa pianka:
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki oleju
5 białek
1 szklanka drobnego cukru.
Ponadto:
truskawki, jagody, maliny (mogą być mrożone, nie rozmrażać ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Ubić białka na sztywno i pomału łyżka po łyżce wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto truskawki (lub inne owoce). Truskawki łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190C. przez około 30 – 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.