Składniki;
Masa:
2 budynie śmietankowe
1 litr soku Kubuś według swojego smaku
Śmietana:
1/2 litra śmietany kremówki
3 śmietan-fixe
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek wody
30 dag. cukru
25 dag. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie;
Biszkopt:
Białka ubić z wodą aż będą sztywne. Następnie powoli dodawać cukier i miksować na wolnych obrotach. Później dodać żółtka i wolno miksować. Partiami dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia mieszając ciasto. Gdy już będzie wszystko dobrze wymieszane wylać ciasto na posmarowaną blachę i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 180C. około 20-25 minut.
Masa:
Budynie ugotować na soku Kubuś. Gorący budyń wylać na biszkopt.Rozprowadzić po całym cieście równo.
Śmietana:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fixe. Gdy masa budyniowa będzie już zimna to wyłożyć na budyń śmietanę.Schłodzić.