Składniki:
1i 1/2 kg. kurczaka
3 łyżki mąki
3 łyżki masła roślinnego
1 cebula
1/2 szklanki bulionu
5-6 śliwek
3 jabłka,
20 dag. pomidorów
1 łyżeczka sosu chili
sól
pieprz
Wykonanie:
Kurczaka umyć, podzielić na porcje. Mąkę wymieszać z pieprzem i solą, obtoczyć w niej kurczaka i obsmażyć na tłuszczu. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Na tym samym tłuszczu przesmażyć cebulę pokrojoną w talarki. Dolać sos chili i obrane, drobno pokrojone pomidory. Po doprowadzeniu do wrzenia doprawić solą i pieprzem, włożyć podzielone na ćwiartki śliwki i obrane, pokrojone na cieniutkie plasterki jabłka. Zagotować, przełożyć do naczynia z kurczakiem, przykryć i zapiekać w piekarniku półtorej godziny. W połowie pieczenia można do brytfanny włożyć obrane ziemniaki i upiec razem z kurczakiem.