KURCZĘ NADZIEWANE GROSZKIEM

Składniki:

 

1 kurczak

1 łyżka soku z cytryny

10 dag. masła

sól

Nadzienie:

 

25 dag. zielonego groszku (mrożonego albo z puszki)

15 dag. mielonej cielęciny

2-3 łyżki śmietanki

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Groszek wrzucić na osolony wrzątek, zagotować, osączyć, przetrzeć przez sitko, wymieszać z cielęciną, solą, pieprzem i śmietanką. Kurczaka skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, wypełnić farszem, zaszyć, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć plasterkami masła, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny, polewając masłem, a później wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *