Składniki;
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kaszy manny
1 szklanka cukru
12 i ½ dag. margaryny
1/2 szklanki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 żółtka
Masa makowa:
1 puszka masy makowej
2 białka
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie;
Do miski wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, śmietanę, cukier, dodać jajka, żółtka i roztopioną ,ostudzoną margarynę. Utrzeć na gładkie ciasto. Trochę ciasta odłożyć, resztę wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa makowa;
Z dwóch białek ubić pianę, delikatnie wymieszać z masą makową i bułką tartą. Masę wyłożyć na ciasto i rozsmarować.
Odłożone ciasto rozłożyć łyżką na masie makowej. Piekarnik rozgrzać do 180 C.włożyć ciasto do piekarnika i piecz około55- 60 minut lub do suchego patyczka .Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem .