MARCHEWKA Z GROSZKIEM NA CIEPŁO

Składniki:

1/2 kg.marchewki z groszkiem
1kopiasta łyżka masła
1 łyżka mąki
sól
pieprz
woda
sok z cytryny
cukier

Wykonanie;

Groszek i marchewkę pokrojoną w kostkę zalać wodą tak 4 cm.nad marchewką. Dodać łyżkę masła gotować na średnim ogniu. Kiedy warzywa będą miękkie i część wody odparuje zmniejsz ogień na mniejszy. Mąkę rozmieszaj w 1/4 szklanki wody tak aby nie było grudek. Następnie do płynu dodać kilka łyżek płynu, w którym gotowały się warzywa wymieszać. Cienkim strumieniem wlać wodę z mąką do marchewki. Mieszać do momentu, aż danie się zagęści .doprawia solą i pieprzem cukrem i sokiem z cytryny według swojego smaku. Podawać na ciepło.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *