Składniki:
1duża cebula
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
około 1/3 opakowania sera feta
1 0 -1 2 pomidorków koktajlowych
1 duże jajko
1 czerstwa bułka
mleko
sól
kolorowy pieprz
suszony tymianek
suszony majeranek
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
bułka tarta do panierki
Wykonanie:
Czerstwą bułkę namocz w mleku cebule pokrój w drobną kostkę. Mięso mielone przełóż do dużej miski. Odciśniętą bułkę oraz pokrojoną cebulę dodaj do mięsa. Wbij całe jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj majeranek i tymianek. Całość dobrze wymieszaj rękoma i odstaw na około 20minut, by mięso przeszło aromatem ziół. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i wybierz miąższ łyżeczką. W miejsce miąższu wciśnij kawałki sera feta. Z gotowej masy mięsnej uformuj kulki. Spłaszcz je w zwilżonych dłoniach. Nałóż na każdą kulkę faszerowany pomidorek i uformuj kotlety, zamykając w środku pomidorki. Kotlety obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Dla dekoracji przed podaniem możesz przeciąć kotlety.