Składniki:

 

1duża cebula

1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego

około 1/3 opakowania sera feta

1 0 -1 2 pomidorków koktajlowych

1 duże jajko

1 czerstwa bułka

 mleko

 sól

kolorowy pieprz

suszony tymianek

suszony majeranek

2 ząbki czosnku

olej do smażenia

bułka tarta do panierki

 

Wykonanie:

 

Czerstwą bułkę namocz  w mleku cebule pokrój w drobną kostkę. Mięso mielone przełóż do dużej miski. Odciśniętą bułkę oraz pokrojoną cebulę dodaj do mięsa. Wbij całe jajko, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj majeranek i tymianek. Całość dobrze wymieszaj rękoma i odstaw na około 20minut, by mięso przeszło aromatem  ziół. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i wybierz miąższ łyżeczką. W miejsce miąższu wciśnij kawałki sera feta. Z gotowej masy mięsnej uformuj kulki. Spłaszcz je w zwilżonych  dłoniach.  Nałóż na każdą kulkę faszerowany pomidorek i uformuj kotlety, zamykając w środku pomidorki. Kotlety obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Dla dekoracji przed podaniem możesz przeciąć kotlety.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *