Składniki:
1/2 kg. mielonej surowej szynki
sól
pieprz
bazylia
suszone chili
szczypta mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki imbiru
2 jajka
7 dag. mozzarelli
1 pęczek szczypiorku
2-3 ząbki czosnku
1 kajzerka
Wykonanie:
Kajzerkę namocz w wodzie, odciśnij. Mozzarellę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek umyj, osusz, posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Mięso mielone włóż do miseczki. Dodaj kajzerkę, mozzarellę, szczypiorek i czosnek, wbij jajka. Dokładnie wyrób, posyp solą, pieprzem, bazylią i chili, dodaj mielone ziele angielskie imbir, dokładnie wyrób masę (jeśli jest za sucha, dolej odrobinę zimnej wody). Uformuj owalne kotlety. Ułóż na skropionym olejem grillu, upiecz z obydwu stron.