Składniki;
10 dag. zmielonych migdałów
20 dag. mąki pszennej
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka kakao
1 i 1/2 łyżki cukru wanilinowego
1 łyżka alkoholu może być rum lub inny alkohol
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 krople aromatu migdałowego
15 dag. masła
Wykonanie;
Do miski wsypać wszystkie suche składniki, dodać szczyptę soli, dokładnie wymieszać, a następnie dodać pokrojone w kostkę zimne masło i rozcierać aż do powstania okruchów.Na koniec wlać aromat migdałowy, oraz alkohol i wygniatać do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić na 3 części i z każdej uformować długi wałek i pociąć go co 3 cm. tak jak na kopytka, i każdemu kawałkowi nadać kształt rogalika lub półksiężyca. Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku 170C. przez 12 minut Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.