Składniki:

4 jajka

1i1/2  szklanki cukru

1i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

kostka masła(250g.)

4 łyżki mleka

1 opakowanie gotowego kremu karpatkowego

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Masło stop w rondelku. Dodaj kakao, cukier i mleko. Cały czas intensywnie mieszając doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, ostudź Żółtka oddziel od białek. Do ostudzonej masy dodaj jedno żółtko, delikatnie wymieszaj. Do garnka włóż pozostałe żółtka, wsyp mąkę i proszek do pieczenia, dodaj masę maślaną wymieszaj (a najlepiej zmiksuj). Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Blaszkę (najlepiej okrągłą) posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto, wyrównaj. Piecz około 40 minut w temp. 200 C. Ostudź. Krem do karpatki przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Murzynka przekrój na pół, przełóż kremem. Obficie posyp przesianym przez sitko cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *