Składniki:
4 jajka
1i1/2 szklanki cukru
1i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
kostka masła(250g.)
4 łyżki mleka
1 opakowanie gotowego kremu karpatkowego
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło stop w rondelku. Dodaj kakao, cukier i mleko. Cały czas intensywnie mieszając doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, ostudź Żółtka oddziel od białek. Do ostudzonej masy dodaj jedno żółtko, delikatnie wymieszaj. Do garnka włóż pozostałe żółtka, wsyp mąkę i proszek do pieczenia, dodaj masę maślaną wymieszaj (a najlepiej zmiksuj). Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Blaszkę (najlepiej okrągłą) posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto, wyrównaj. Piecz około 40 minut w temp. 200 C. Ostudź. Krem do karpatki przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Murzynka przekrój na pół, przełóż kremem. Obficie posyp przesianym przez sitko cukrem pudrem.