NALEŚNIKI PO FLORENCKU

Składniki:

Ciasto:

1 czubata szklanka mąki

2 szklanki mleka

2 jajka

2 łyżki masła

Farsz:

30 dag. szpinaku (w ostateczności może byt mrożony)

25 dag ricotty

10 dag. startego parmezanu

1cebula

1-2 ząbki czosnku

1-2 łyżki masła

3 łyżki kremówki

pieprz

sól

1 szklanka sosu beszamelowego

1 szklanka arrabiata

Wykonanie:

Przyrządzić ciasto naleśnikowe. Usmażyć na  maśle cienkie naleśniki. W rondlu rozgrzać masło  przeznaczone do farszu,podsmażyć na nim posiekaną cebulę i czosnek, wrzucić umyty i osączony szpinak i śmietanę. Smażyć, mieszając, 2 minuty a następnie liście posiekać, wymieszać z ricottą,  i połową parmezanu, doprawić solą i pieprzem.   Naleśniki smarować farszem i składać w kopertę (jak krokiety) lub w chusteczkę, ułożyć w  wysmarowanym masłem żaroodpornym płaskim naczyniu, polać beszamelem, pokropić sokiem pomidorowym, posypać parmezanem. Zapiekać około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190–200C. Do polania  naleśników podać osobno gorący sos arrabbiata.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *