Składniki;

3 kg. wydrylowanych, dojrzałych wiśni
1 kg. cukru
8 dag. ciemnego kakao
4 łyżki nalewki wiśniowej może być domowa

Wykonanie;

Umyte i wydrylowane wiśnie dać do garnka z grubszym dnem, dodać cukier i zagotować. Następnie zmniejszyć gaz i gotować 2 godziny. Po tym czasie wiśnie zblendować i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, najlepiej na noc. Na drugi dzień wiśnie zagotować i stopniowo, cały czas mieszając dodawać kakao. Na sam koniec wlać nalewkę i po dwóch minutach zdjąć z ognia i nałożyć konfiturę do wyparzonych słoików zakręcić. Pasteryzować około 15-20 minut od chwili zagotowania się wody w garnku, wystudzić i wynieść do spiżarni .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *