Składniki:

 

2 kg. małych twardych ogórków

1i 1/2 łyżki nasion kopru

5-7 ząbków czosnku

1-2 liście laurowe

kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni

kilka ziarenek pieprzu

4 szklanki przegotowanej wody

6 dag. soli

Wykonanie:

Wodę zagotować z solą, ziarnami kopru i pieprzu. Umyte ogórki włożyć na godzinę do zimnej wody, a następnie ponownie umyć, osuszyć. Ułożyć ściśle w słoikach, przedzielając obranymi ząbkami czosnku i liśćmi czarnej porzeczki. Zalać solanką, przykryć ściereczką, zostawić w temperaturze pokojowej na 24-36 godzin, szczelnie zamknąć,i przechowywać w zimnym .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *