Składniki:
4 kg. ogórków podłużnych
1kg .cebuli
2 szklanki octu10%
5 szklanek wody
3 szklanki cukru
2 łyżki przyprawy do grilla
koper
gorczyca
natka pietruszki
3 łyżki soli
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą.Następnie nieobrane pokroić w plastry około grubości 2 cm. posolić i pozostawić na 2 godziny. Cebulę obrać i pokroić w plastry posolić i pozostawić na 2 godziny w osobnym naczyniu. Z octu,wody,soli,cukru i przyprawy do grilla ugotować zalewę. Do słoików na spód wkładamy koper,troszkę osączonej cebuli,natkę pietruszki oraz osączone ogórki. Do każdego słoika wsypujemy po jednej łyżeczce gorczycy. Następnie wszystkie składniki zalewamy gorącą zalewą. Słoiki z ogórkami mocno zakręcamy. Nie pasteryzujemy Odwracamy dnem do góry.