OMLECIKI Z KREMEM WIŚNIOWYM

Składniki:

Omleciki:

5 czubatych łyżek cukru

4 jajka

1 czubata łyżka maki

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

3 dag mielonych migdałów

szczypta soli

Krem:

1 słoik wiśni w kompocie(720 g.)

20 dag. śmietany kremówki,

2 czubate łyżki cukru pudru

6 łyżeczek żelatyny

 

Wykonanie:

 

Przyrządzić omleciki. W tym celu oddzielić białka od żółtek czterech jajek. Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać mielone migdały i szczyptę soli, całość dobrze wymieszać. Ubić białka z cukrem waniliowym na sztywną pianę, delikatnie przemieszać z masą jajeczną. Zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, przesiać bezpośrednio do ciasta, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Przykryć pergaminem blachę piekarnika. Przelać masę na blachę za pomocą dużej łyżki, uformować 8 krążków o średnicy około 12 cm. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz 5-8 minut w temperaturze koło200C.Wyjąć omleciki z pieca, delikatnie złożyć je na pół.

Przyrządzić krem wiśniowy:

Starannie osączyć wiśnie z kompotu, wydrylować. Przesypać do miski, a następnie dobrze zmiksować. Dokładnie rozprowadzić sześć łyżeczek żelatyny w wodzie. Dodać do piure owocowego, całość dobrze wymieszać, wstawić krem do lodówki. Ubić śmietanę na puszystą masę, przemieszać z kremem, gdy ten zacznie tężeć. Gotowy krem wiśniowy przełożyć do szprycy do dekoracji tortu z małą, okrągłą końcówką. Ostrożnie wycisnąć porcje kremu do środka każdego omlecika, formują spiralkę. Ponownie wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać omleciki cukrem pudrem (najlepiej przesiać bezpośrednio na powierzchnię ciasteczek). Serwować bezpośrednio po wyjęciu z lodówki.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *