Składniki;
400 ml. kefiru
1 galaretka o smaku kiwi (lub inna w zielonym kolorze)
1-2 łyżki cukru pudru
2 kiwi
2 łyżki cukru
świeża mięta
Dodatkowo:
kilka listków świeżej mięty
bita śmietana
Wykonanie;
Galaretkę o smaku kiwi rozpuść w 1/2 szklanki wody i odstaw do lekkiego stężenia. Kefir zmiksuj z cukrem pudrem,tak by powstały pęcherzyki powietrza, dzięki czemu pianka będzie bardziej puszysta. Dodawaj porcjami chłodną galaretkę. Całość przelej do pucharków,do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Kiwi obierz, pokrój w mniejsze cząstki, dodaj cukier oraz kilka listków świeżej mięty – zblenduj na jednolity mus i wlej do pucharków na stężałą już piankę (świeże kiwi uniemożliwia tężenie galaretki, więc deser musi być wcześniej stężały).Całość udekoruj kleksami bitej śmietany i listkami mięty.