Składniki;
papryka kolorowa według potrzeb
Zalewa;
1 i 1/2 litra wody
1 i 1/2 szklanki octu
10 płaskich łyżek cukru
2 łyżki soli
ziele angielskie
liść laurowy
cebula
olej
Wykonanie;
Wodę, ocet, cukier, sól, kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka listków laurowych włożyć do jednego garnka. Całość zagotować. Zestawić z ognia.
Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy wzdłuż. Układamy we wcześniej wyparzonych słoikach ściśle jedna przy drugiej. Cebulę kroimy w krążki, układamy na wierzchu po jednym lub dwa krążki. Paprykę zalewamy zalewą tak aby w każdym słoiczku znalazł się liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Do każdego słoiczka na wierzch wlewamy 3 łyżki oleju . Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 5 minut od chwili zagotowania się.