Składniki;
4 papryki mięsiste czerwone
4 papryki mięsiste żółte
4 papryki mięsiste zielone
150ml.wody
150ml.octu 10%
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
6 liści laurowych
8 ziarenek pieprzu
300g. musztardy Dijon lub innej
150 ml.oleju
Wykonanie;
Papryki przeciąć, usunąć gniazda nasienne i umyć. Następnie pokroić w paseczki. Do garnka wlać ocet, wodę i dodać cukier, sól, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Wymieszać i dodać paprykę nie martwic się, że zalewy jest tak mało papryka podczas gotowania puści sok.Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut.Paprykę odcedzić i ostudzić (zalewę wylać w której gotowała się papryka). Musztardę wymieszać z olejem za pomocą trzepaczki.Wystudzoną paprykę przełożyć do musztardy z olejem i wymieszać.Masę przełożyć do dobrze wyparzonych słoików i zakręcić.Nie trzeba pasteryzować. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Papryka przetrzyma całą zimę.Idealny dodatek do kanapek, jajek, wędlin na zimno .