PAPRYKA PO CHORWACKU EMMY

Składniki;

 

4 papryki mięsiste czerwone

4 papryki mięsiste żółte

4 papryki mięsiste zielone

150ml.wody

150ml.octu 10%

1 łyżka soli

2 łyżki cukru

6 liści laurowych

8 ziarenek pieprzu

300g. musztardy Dijon lub innej

150 ml.oleju

 

Wykonanie;

 

 

Papryki przeciąć, usunąć gniazda nasienne i umyć. Następnie pokroić w paseczki. Do garnka wlać ocet, wodę i dodać cukier, sól, ziarenka pieprzu i liście laurowe. Wymieszać i dodać paprykę nie martwic się, że zalewy jest tak mało papryka podczas gotowania puści sok.Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut.Paprykę odcedzić i ostudzić (zalewę wylać w której gotowała się papryka). Musztardę wymieszać z olejem za pomocą trzepaczki.Wystudzoną paprykę przełożyć do musztardy z olejem i wymieszać.Masę przełożyć do dobrze wyparzonych słoików i zakręcić.Nie trzeba pasteryzować. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce. Papryka przetrzyma całą zimę.Idealny dodatek do  kanapek, jajek, wędlin na zimno .

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *