Składniki:

 

 

1 kg. tłustego niekwaśnego sera białego

12 dag. masła

8 żółtek

35 dag .cukru

5 dag: rodzynek

5 dag. łuskanych orzechów laskowych

5  dag. włoskich, migdałów

3 dag .daktyli

3 dag. fig

2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

1laska wanilii

dowolne owoce kandyzowane

 

Wykonanie:

 

Ser dwukrotnie zemleć w maszynce. W makutrze (lub w mikserze) utrzeć masło na pianę, powoli dodając po żółtku i po łyżce cukru. Następnie nie przerywając ucierania, dokładać na przemian po łyżce sera i po trochu posiekanych bakalii. Gotową paschę zawinąć w lnianą ściereczkę, nadając jej kształt stożka, włożyć na noc do lodówki, by się dobrze schłodziła. Podawać w szklanych salaterkach, przybraną owocami.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *