Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
1/4 litra gęstej śmietany
3 dkg. drożdży
1 łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryna, dodać roztarte z cukrem drożdże, śmietanę, i odrobinę soli szybko zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki. Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubośc1 cm. Wyciąć szklanką kółka jak na pierogi, na każdy nałożyć farsz, zlepić, posmarować rozbełtanym jajkiem ,ułożyć na blaszce, piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Środki zlepione najlepiej spinać wykałaczką , lubią się w pieczeniu rozchylić
Farsz:
1 kg .mięsa gotowanego
1 jajko
2 cebule
2 łyżki tłuszczu
sól
pieprz
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki lubczyku
Wykonanie:
Mięso zmielić, dodać podsmażoną cebulę, jajko, przyprawy dobrze wymieszać. Tym mięskiem faszerować paszteciki.