PASZTECIKI DO BARSZCZU

Składniki:

Ciasto:

4 szklanki mąki

1/2 kostki margaryny

1/4 litra gęstej śmietany

3 dkg. drożdży

1 łyżeczka soli

łyżeczka cukru

Wykonanie:

Mąkę posiekać z margaryna, dodać roztarte z cukrem drożdże, śmietanę, i odrobinę soli szybko zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki. Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubośc1 cm. Wyciąć szklanką kółka jak na pierogi, na każdy nałożyć farsz, zlepić, posmarować rozbełtanym jajkiem ,ułożyć na blaszce, piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Środki zlepione najlepiej spinać wykałaczką , lubią się w pieczeniu rozchylić

Farsz:

1 kg .mięsa gotowanego

1 jajko

2 cebule

2 łyżki tłuszczu

sól

pieprz

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki lubczyku

Wykonanie:

Mięso zmielić, dodać podsmażoną cebulę, jajko, przyprawy dobrze wymieszać. Tym mięskiem faszerować paszteciki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *