Składniki;
Ciasto;
4 szklanki mąki pszennej
25 dag. margaryny
6 dag. drożdży
2 łyżki cukru
2 jajka
szczypta soli
Farsz:
1/2 kg. kapusty kiszonej
1/2 kg. pieczarek
2 cebule
sól
pieprz
magi w płynie
Dodatkowo;
1 jajko roztrzepane do posmarowania
Wykonanie;
Margarynę posiekać z mąką, dodać drożdże roztarte z cukrem, jajka i sól, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na 30minut.Ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować cienko na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zawinąć jak roladę, kroić na 5cm. kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku 15 -20 minut w temperaturze180C. Podawać same lub z barszczem.
Farsz;
Cebulę i pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na patelni z rozgrzaną oliwą, doprawić. Kapustę przepłukać zimną wodą, pokroić i ugotować, odcedzić i odcisnąć z nadmiaru wody Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać i dobrze doprawić.