Składniki:
2 filiżanki ugotowanej soi
2filizanki ugotowanej ciecierzycy
1 kg. pieczarek
4 cebule
3 jajka
2 średniej wielkości selery
1 duża pietruszka
2 marchewki
masło klarowane
przyprawy ziołowe
sól
pieprz
Wykonanie:
Umyte pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle , dodać posiekaną cebule i razem udusić ,dodając niewielką ilość wody. Pietruszkę,seler,oraz marchewkę umyć,obrać i ugotować. Pieczarki ,warzywa soję ,ciecierzyce zmiksować na grubsze kawałki ,dodać surowe żółtka i przyprawy do smaku i wszystko razem dokładnie wymieszać. Białka jajek ubić na sztywna pianę ,i połączyć wszystko delikatnie .Masę włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy .Piecz 30-40 minut w 180 C.podawać na gorąco z surówką ,albo na zimno z przygotowanym wcześniej sosem chrzanowym lub tatarskim.