Składniki;
1 tuszka królika (około1,5 kg)
1 mała golonka wieprzowa
1/2 selera
1 marchewka
1 pietruszka
3 suszone grzyby
20 dag. słoniny
2 cebule
25 dag. wątróbki drobiowej
1 bułka kajzerka namoczona w mleku
5 jajek
1 łyżeczka tartego imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
kilka liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
sól
pieprz czarny mielony
pieprz kolorowy ziarnisty do dekoracji
Wykonanie;
Golonkę i pokrojonego na części królika gotujemy do miękkości z warzywami, grzybami, solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Wyjmujemy z wywaru, oddzielamy mięso od kości. Mięso, warzywa i grzyby przepuszczamy przez maszynkę.
Słoninę i cebulę kroimy w kostkę. Słoninę przesmażamy, dodajemy cebulę, dusimy. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy.
Słoninę z cebulą, wątróbkę i bułkę mielimy. Mieszamy z mięsem. Wbijamy jajka, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, świeżo startym imbirem i tartą gałką muszkatołową. Wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonych, obsypanych bułką tartą 2 foremek keksówek, posypujemy kolorowym pieprzem, listkami laurowymi i pieczemy 80 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C.
Po upieczeniu wyjmujemy studzimy na kratce zimne wyjmujemy z foremek i dajemy do lodówki.