Składniki;
2 szklanki zielonej soczewicy
1 marchewka
1 pietruszka
1 mały seler korzeniowy
1 mała cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
2 suszone pomidory w oleju
4łyżki otrębów owsianych
2 jajka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
po pół łyżeczki cząbru, majeranku i zmielonego kminku
pieprz
sól
Wykonanie;
Soczewicę zalej sporą ilością wody(pęcznieje!), posól, ugotuj do miękkości,dokładnie odcedź. Oczyszczone marchew,pietruszkę i seler ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody. Pokrojoną na kawałki cukinię nie trzeba jej obierać) wraz z posiekaną cebulą i czosnkiem zeszklij na połowie oleju.Soczewicę oraz warzywa zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Dodaj do masy suszone pomidory pokrojone w dość drobną kostkę,otręby, jajka, natkę pietruszki i przyprawy.Całość starannie wymieszaj, dopraw masę do smaku pieprzem i solą. Przełóż do 2 keksówek(silikonowych lub blaszanych wyścielonych natłuszczonym papierem do pieczenia).
Wyrównaj powierzchnię, posmaruj resztą oleju. Piecz 50-60 minut w 180°C.Taki pasztet można podać zarówno na gorąco,np. z kaszą perłową i sosem grzybowym,
jak i na zimno, do pieczywa.