Składniki:
1 kg. mielonej wieprzowiny
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka kajzerka
2 jajka surowe
4 jajka ugotowane
pieprz
sól
1 pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka wegety
2 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
Do mięsa dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać najlepiej ręką Następnie dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę i namoczoną w mleku i rozdrobnioną kajzerkę, wbić jajka. Wszystko bardzo dokładnie wyrobić. Połowę masy przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy keksowej. Na masie ułożyć wzdłuż ugotowane na twardo jajka, przykryć pozostałym mięsem. Piecz około 90 minut 180 C. na pierwsze 45 minut pieczeń przykryć folia aluminiową, a następnie piecz dalej bez folii. Gotową pieczeń można podawać na ciepło z sosami lub na zimno do chleba .