PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM

Składniki:

1 kg. mielonej wieprzowiny

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

1 bułka kajzerka

2 jajka surowe

4 jajka ugotowane

pieprz

sól

1 pęczek natki pietruszki

1/2 łyżeczki majeranku

1 łyżeczka wegety

2 łyżki kaszy manny

 

Wykonanie:

 

Do mięsa dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać najlepiej ręką Następnie dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę mannę i namoczoną w mleku i rozdrobnioną kajzerkę, wbić  jajka. Wszystko bardzo dokładnie wyrobić. Połowę masy przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy keksowej. Na masie ułożyć wzdłuż ugotowane na twardo jajka, przykryć pozostałym mięsem. Piecz około 90 minut 180 C. na pierwsze 45 minut pieczeń przykryć folia aluminiową, a następnie piecz dalej bez folii. Gotową pieczeń można podawać na ciepło z sosami lub na zimno do chleba .

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *