Składniki:
1 kg. mielonej wieprzowiny może być z dodatkiem wołowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka kajzerka
2 jajka surowe
2-3kiełbasy białe surowe
pieprz
natka pietruszki
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka Vegety
2 łyżki kaszy manny
sól
Wykonanie:
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę,czosnek przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć i odcisnąć podrobić.Jajka wbić do mięsa dodać natkę pietruszki posiekaną ,majeranek,Vegetę,kasze mannę i wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wyrobić masę i doprawić do smaku. Połowę mięsa wyłożyć do formy , wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej oliwą. Na mięsie ułożyć kiełbaski w rządku ile wejdzie jedna za druga. Na kiełbaski położyć drugą część mięsa. Piecz 90 minut w 180 C. Gotową pieczeń można podać na ciepło z sosami , lub na zimno.Można też zrobić ją w galarecie.