Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
20 dag suszonych moreli
20 dag. śliwek namoczonych w 100 ml. śliwowicy
2 łyżki masła
papryczka chili
1 łyżeczka majeranku
1/4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
1/4łyżeczki papryki ostrej
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
1ząbek czosnku
łyżka oleju
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso myję, osuszam, nacieram czosnkiem i przyprawami. Wstawiam na godzinę do lodówki. W mięsie robię kieszeń, wkładam połowę suszonych owoców i kawałki masła oraz połowę drobniutko pokrojonej papryczki chili. Spinam wykałaczkami. Mięso obsmażam ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Układam w brytfannie od spodu oraz od góry obkładam pozostałymi owocami, posypuję resztą papryczki i kawałkami masła. Brytfannę przykrywam i wstawiam na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperaturze 160 C. Potem łopatkę obracam i piekę dalszą godzinę. Po godzinie mięso odkrywam, polewam wytworzonym sosem by się zrumieniło (przez 20 minut), zwiększając temperaturę piekarnika do 180 C. Po upieczeniu mięso musi przestygnąć, zanim je pokroimy na porcje. Podaję z sosem z pieczenia.