Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki miodu prawdziwego

3/4 szklanki cukru

1 i 1/2  łyżeczki sody oczyszczonej

2 dag. przyprawy do piernika

1 łyżka masła

1 jajko do ciasta

5 łyżek mleka

Dodatkowo:

1 jajko do smarowania

Wykonanie:

Miód rozpuścić na małym ogniu. Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać, dodać cukier, sodę, przyprawę do piernika i wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem, aż będą małe kawałki masła, dodać jedno jajko znów wymieszać,mleko podgrzać. Do masy dodawać po jednej łyżce ciepłego mleko i zagniatać ciasto, aż będzie gęste i nie za twarde. Ciasto wyrabiać ręka przez kilka minut aż będzie gładkie. Stolnicę oprószyć lekko mąką  nie za dużo bo ciastka będą za twarde, rozwałkować na placek o grubości 1/2 cm. Foremkami wycinać pierniki,  poukładać na blaszce w odstępach 2-3 cm. pierniki posmarować jajkiem i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu można je polać lukrem lub białą czekoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *