Składniki;
1 kg. mąki pszennej
25 dag. masła lub margaryny
25 dag. miodu
1/2 szklanki cukru2 jajka
2-3 łyżki mleka
1 op. przyprawy do piernika
3 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
10 dag.masła
100 g. czekolady gorzkiej
50 g. czekolady mlecznej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Dodatkowo;
dowolne posypki do dekoracji
Wykonanie:
W garnku roztopić masło. Dodać miód, cukier oraz przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i zdjąć z ognia. Ostudzić.W misce wymieszać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną. Następnie dodać wystudzoną masę i stopniowo połączyć ze składnikami w misce. Dodać mleko oraz jajka i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto podzielić na porcje i cienko rozwałkować. Za pomocą foremek wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C. około10-12 minut . Ostudzić.Wystudzone pierniczki mącząc w ciepłej polewie i jak ktoś chce można posypać dowolnymi kolorowymi posypkami.Pierniczki są od zaraz miękkie.
Polewa:
Czekoladę gorzką oraz mleczną razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać .