Składniki:
Ciasto:
40 dag. mąki pszennej
12 i1/2 dag. margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
łyżki miodu
4 łyżki powideł śliwkowych
3 łyżki kakao
3 łyżki przyprawy do piernika
1 szklanka mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
bakalie jak kto lubi
Do dekoracji:
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać w kolejności mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika. Cały czas mieszając dodać powidła śliwkowe i miód. Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać bakalie i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piecz około 50-60 minut lub do suchego patyczka w temperaturze 170 °C. Ostudzony przekroić i przełożyć dżemem lub powidłami i polać polewą czekoladową.