Składniki:

 

Ciasto:

 

40 dag. mąki pszennej

12 i1/2 dag. margaryny

3/4 szklanki cukru

2 jajka

łyżki miodu

4 łyżki powideł śliwkowych

3 łyżki kakao

3 łyżki przyprawy do piernika

1 szklanka mleka

1 łyżeczka sody oczyszczonej

bakalie jak kto lubi

 

Do dekoracji:

 

polewa czekoladowa

 

Wykonanie:

 

Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać w kolejności mleko, kakao, mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawę do piernika. Cały czas mieszając dodać powidła śliwkowe i miód. Następnie wlać tłuszcz i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać bakalie i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i posypanej  bułką tartą. Piecz około 50-60 minut lub do suchego patyczka  w temperaturze 170 °C. Ostudzony przekroić i przełożyć dżemem lub powidłami i polać polewą czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *