Składniki;
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
20 dag. masła
3 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki powideł śliwkowych
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki kakao
1 łyżka miodu
Ponadto;
powidła śliwkowe do przełożenia ciasta
Polewa czekoladowa:
100 g. gorzkiej czekolady
50 g. masła
Wykonanie:
Masło ucierać z cukrem, dodawać po 1 jajku,dalej ucierać. Następnie dodać mąkę, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku oraz pozostałe składniki ucierać wszystko razem. Przygotowane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub wysmarowanej i obsypanej bułka tartą. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C. około 40 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć powidłami. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Polewa;
Czekoladę i masło rozpuścić w w kąpieli wodnej i polać ciasto.