Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej( szklanka250 ml.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
2 duże jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki płynnego miodu
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1/2 szklanki powideł śliwkowych
Polewa:
1o dag. gorzkiej czekolady
1 łyżeczka masła
2 łyżki mleka
2 łyżeczki miodu
1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
Wykonanie;
Mąkę, proszek, sodę, kakao i przyprawę do piernika przesiać przez sitko. Jajka ubić do białości stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Do ubitych jajek cały czas ubijając dodawać mleko na przemian z mąką, aż do wyczerpania się składników. Pod koniec dodać miód, olej oraz powidła. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do keksówki 30×10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku180C. około 50-55 minut do suchego patyczka.
Polewa;
Składniki polewy rozpuścić w rondelku. Gotową polewą polać wystudzony piernik.