Składniki:

6 całych jajek

1szklanka cukru

3 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1 szklanka oleju

2-3 łyżki powideł śliwkowych

1 przyprawa do piernika

1 płaska łyżeczka sody

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą masę.. Ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sodą i przyprawą. Wlewać mleko i chwilę wszystko miksować. Na końcu wlać olej. Wylać na blachę albo do dużej formy keksowej wysmarowanej i posypanej bułką tartą,i wstawić do nagrzanego do 180C.piekarnika. Piec około godziny.Po upieczeniu można przełożyć dżemem lub 2 galaretkami lekko tężejącymi. Po ostygnięciu oblać polewą:

Polewa:

1/5 kostki margaryny

2-3 łyżki cukru

1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

1 -2 łyżki spirytusu( niekoniecznie)

2-3 łyżki kakao

Wykonanie:

Stopić margarynę z cukrem, dodać resztę składników. Jeśli polewa wyjdzie nam zbyt rzadka dodać kakao. Jeśli za gęsta dolać alkoholu lub śmietany. Po zastygnięciu polewy dowolni udekorować.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *