Składniki:
6 całych jajek
1szklanka cukru
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
2-3 łyżki powideł śliwkowych
1 przyprawa do piernika
1 płaska łyżeczka sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem mikserem na puszystą masę.. Ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sodą i przyprawą. Wlewać mleko i chwilę wszystko miksować. Na końcu wlać olej. Wylać na blachę albo do dużej formy keksowej wysmarowanej i posypanej bułką tartą,i wstawić do nagrzanego do 180C.piekarnika. Piec około godziny.Po upieczeniu można przełożyć dżemem lub 2 galaretkami lekko tężejącymi. Po ostygnięciu oblać polewą:
Polewa:
1/5 kostki margaryny
2-3 łyżki cukru
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
1 -2 łyżki spirytusu( niekoniecznie)
2-3 łyżki kakao
Wykonanie:
Stopić margarynę z cukrem, dodać resztę składników. Jeśli polewa wyjdzie nam zbyt rzadka dodać kakao. Jeśli za gęsta dolać alkoholu lub śmietany. Po zastygnięciu polewy dowolni udekorować.