Składniki;

Ciasto

7 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju
2 łyżki smietany
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody
2 i1/2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

 

1/2 litra  śmietany kremówki
2 galaretki cytrynowe
2 łyżki nu telli
10 michałków
1 śmietan fix

Wykonanie;
Ciasto:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i ubijać aż do powstania gęstej masy. Następnie wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę i kakao. Mieszając, stopniowo wsypywać do masy przesiewając przez sitko na przemian z olejem i śmietaną. Piec w podłużnej  blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą około 45minut w 180C.

Krem:
Śmietanę ubić i dodać śmietan-fix. Galaretki rozrobić w 3/4 szklanki wody, do tego dodać michałki i nutellę. Wszystko wymieszać i wystudzić. Zimne dodawać do śmietany i ubijać mikserem. Ciasto przekroić w poprzek  na pół, w środek rozsmarować 3/4 kremu a resztę rozsmarować na wierzch. Udekorować startą czekoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *