Składniki:
Ciasto:
45 dag. Mąki
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Farsz:
1 szklanka czerwonej soczewicy
40 dag mięsa z kurczaka
kostka rosołowa
sól
pieprz
1 jajko
1/2 pęczka natki pietruszki
przyprawa do drobiu
Wykonanie:
Farsz:
Mięso z kurczaka umyj. Włóż do rondla, zalej wodą, dodaj kostkę rosołową. Ugotuj
do miękkości. Mięso oddziel od kości. Soczewicę opłucz, wsyp do rondla. Wlej 2 szklanki wody, oprósz solą, ugotuj do miękkości. Ostudź Mięso i soczewicę zmiel w maszynce. Do masy wbij jajko, dodaj posiekaną natkę, oprósz przyprawą do drobiu.Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
Podane składniki zagnieć z 300 ml. wrzątku. Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij krążki, napełnij farszem, zlep. Pierogi ugotuj w osobnym wrzątku. Podaj z cebulką.