PIEROGI ZE ŚLIWKAMI

Składniki;

 

Ciasto;

40 dag. mąki pszennej

3 łyżki roztopionego masła

1/2 szklanki kwaśnej śmietany

1/2 szklanki ciepłej wody

 

Ponadto;

 

 

1/2 kg. śliwek węgierek

1-2 łyżki cukru

3 łyżki stopionego masła

1 łyżeczka cynamonu( jak ktoś lubi )

 

Wykonanie;

 

Na stolnicę przesiać mąkę. Na środku zrobić dołek, dodać roztopione masło i śmietanę. Mieszać ,wąską strużką dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawić na kilkanaście minut, przykrywając je ściereczką.  W tym czasie umyć śliwki,wypestkować podzielić każdą na pół. Osuszyć na papierowym ręczniku i odstawić . Rozwałkować dość cienko ciasto. Wycinać za pomocą szklanki kółka. Nakładać do środka jedną połówkę śliwki i dobrze sklejać brzegi. Gotować w osolonej wodzie około 4- 5 minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na talerze..  Masło stopić, dodać cynamon i cukier, mieszać. Taką okrasą polewać pierogi, i od razu podawać.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *