Składniki;
Ciasto;
40 dag. mąki pszennej
3 łyżki roztopionego masła
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki ciepłej wody
Ponadto;
1/2 kg. śliwek węgierek
1-2 łyżki cukru
3 łyżki stopionego masła
1 łyżeczka cynamonu( jak ktoś lubi )
Wykonanie;
Na stolnicę przesiać mąkę. Na środku zrobić dołek, dodać roztopione masło i śmietanę. Mieszać ,wąską strużką dolewać ciepłą wodę i zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i jednolite. Odstawić na kilkanaście minut, przykrywając je ściereczką. W tym czasie umyć śliwki,wypestkować podzielić każdą na pół. Osuszyć na papierowym ręczniku i odstawić . Rozwałkować dość cienko ciasto. Wycinać za pomocą szklanki kółka. Nakładać do środka jedną połówkę śliwki i dobrze sklejać brzegi. Gotować w osolonej wodzie około 4- 5 minut, licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej i przekładać na talerze.. Masło stopić, dodać cynamon i cukier, mieszać. Taką okrasą polewać pierogi, i od razu podawać.