Składniki:
4 arkusze gotowego ciasta filo lub
35 dag mąki
2 łyżki oliwy
sól
białko do smarowania
olej do smażenia
Marynata:
4-5 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru
2 ząbki czosnku utarte z połową łyżeczki soli
1łyżka oleju
1/4 łyżeczki pieprzu
Sos:
6-7 łyżek gotowego sosu słodko-kwaśnego ze słoika lub z butelki
1łyżka obranego i posiekanego korzenia imbiru łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki dżemu morelowego
1łyżka ostrego sosu chili
Nadzienie:
2 połówki piersi kurczaka
2 kubeczki (po 150 g) serka kremowego Ostrowia
16 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
2 łyżki posiekanych listków kolendry
Wykonanie:
Mięso nasmarować marynatą przyrządzoną z podanych składników, przykryć i na 2 godziny odstawić w chłodne miejsce. Następnie grillować lub smażyć na rozgrzanej patelni grillowej po 7 minut z każdej strony. Wystudzone pokroić w drobną kostkę, wymieszać z serkiem, oliwkami i kolendrą. Arkusz ciasta filo pokroić na 5 podłużnych pasów, jeden ułożyć na stolnicy, a pozostałe przykryć wilgotną ściereczką. Na brzegu każdego pasa położyć łyżeczkę farszu, przykryć złożonym po przekątnej kawałkiem ciasta i, wielokrotnie składając,zawinąć trójkątny pierożek. Końcówkę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem i zlepić z pierożkiem. Kto nie kupi ciasta filo, może zawinąć farsz w cienko rozwałkowane ciasto przyrządzone z mąki, oleju, szczypty soli i około połowy szklanki wody. Należy je pokroić na kwadraty 4 x 4 cm. i po nałożeniu farszu zlepiać po przekątnej w trójkątne pierożki i usmażyć je na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Składniki sosu wymieszać, podać w kokilce.