PIEROŻKI Z CIASTA FILO

Składniki:

 

4 arkusze gotowego ciasta filo lub

35 dag mąki

2 łyżki oliwy

sól

białko do smarowania

olej do smażenia

Marynata:

4-5 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru

2 ząbki czosnku utarte z połową łyżeczki soli

1łyżka oleju

1/4 łyżeczki pieprzu

 Sos:

6-7 łyżek gotowego sosu słodko-kwaśnego ze słoika lub z butelki

1łyżka obranego i posiekanego korzenia imbiru łyżki ciemnego sosu sojowego

3 łyżki dżemu morelowego

1łyżka ostrego sosu chili

 

Nadzienie:

2 połówki piersi kurczaka

2 kubeczki (po 150 g) serka kremowego Ostrowia

16 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki

2 łyżki posiekanych listków kolendry

 

Wykonanie:

 

Mięso nasmarować marynatą przyrządzoną z podanych składników, przykryć i na 2 godziny odstawić  w chłodne miejsce. Następnie grillować lub smażyć na rozgrzanej patelni grillowej po 7 minut z każdej strony. Wystudzone pokroić w drobną kostkę, wymieszać z serkiem, oliwkami  i kolendrą. Arkusz ciasta filo pokroić na 5 podłużnych pasów, jeden ułożyć na stolnicy, a pozostałe przykryć wilgotną ściereczką. Na brzegu każdego pasa położyć łyżeczkę farszu, przykryć złożonym  po przekątnej kawałkiem  ciasta i, wielokrotnie składając,zawinąć trójkątny pierożek. Końcówkę ciasta posmarować roztrzepanym białkiem i zlepić z pierożkiem. Kto nie kupi ciasta filo, może zawinąć farsz w cienko rozwałkowane ciasto przyrządzone z mąki, oleju, szczypty soli i około połowy szklanki wody. Należy je pokroić na kwadraty 4 x 4 cm. i po nałożeniu farszu zlepiać po przekątnej w trójkątne pierożki i usmażyć je na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Składniki sosu wymieszać, podać w kokilce.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *