Składniki:

 

1 kg piersi indyczki (w kawałku).

50 dag. ziemniaków

1 pęczek średnich marchewek

1 pęczek włoszczyzny

1 seler naciowy.

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek szczypiorku

10 dag białego pieczywa

1/2 pojemnika (10 dag) śmietany kremówki

2 żółtka

2 łyżki musztardy

2 łyżki masła lub margaryny

2 łyżki mąki

2 listki laurowe.

2 łyżeczki chrzanu ze słoika

1 łyżeczka ziarenek pieprzu,

pieprz z młynka

 

Wykonanie:

 

Oczyścić pęczek włoszczyzny, pokroić na kawałki. Zagotować 2 litry osolonej wody, z dodatkiem listków laurowych i ziarenek pieprzu. Włożyć pierś indyczki, gotować 45 minut na bardzo małym ogniu. Oczyścić marchewki, pozostawić krótkie części natki, a następnie obrać i umyć. Oczyścić seler naciowy, umyć, część odłożyć do dekoracji, resztę pokroić na kawałki długości 4 cm. Obrać ziemniaki, starannie umyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Wrzucić wszystkie pokrojone warzywa na 15 minut do wrzącej osolonej wody. Odkroić od pieczywa skórkę, drobno pokruszyć. Opłukać natkę, posiekać. Rozbełtać żółtka w musztardzie, dodać pieczywo i natkę, doprawić. Wyjąć mięso z wywaru, polać przygotowaną masą. Zapiec w piekarniku przez 10 minut w temperaturze około 225 C. Rozgrzać w garnku tłuszcz, zrobić zasmażkę z mąki. Wlać jedną szklankę wywaru, śmietanę, zagotować, mieszając. Doprawić chrzanem, solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek. Podawać mięso z warzywami, udekorować selerem. Sos zlać do sosjerki.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *