Składniki:
1 kg piersi indyczki (w kawałku).
50 dag. ziemniaków
1 pęczek średnich marchewek
1 pęczek włoszczyzny
1 seler naciowy.
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek szczypiorku
10 dag białego pieczywa
1/2 pojemnika (10 dag) śmietany kremówki
2 żółtka
2 łyżki musztardy
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki mąki
2 listki laurowe.
2 łyżeczki chrzanu ze słoika
1 łyżeczka ziarenek pieprzu,
pieprz z młynka
Wykonanie:
Oczyścić pęczek włoszczyzny, pokroić na kawałki. Zagotować 2 litry osolonej wody, z dodatkiem listków laurowych i ziarenek pieprzu. Włożyć pierś indyczki, gotować 45 minut na bardzo małym ogniu. Oczyścić marchewki, pozostawić krótkie części natki, a następnie obrać i umyć. Oczyścić seler naciowy, umyć, część odłożyć do dekoracji, resztę pokroić na kawałki długości 4 cm. Obrać ziemniaki, starannie umyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Wrzucić wszystkie pokrojone warzywa na 15 minut do wrzącej osolonej wody. Odkroić od pieczywa skórkę, drobno pokruszyć. Opłukać natkę, posiekać. Rozbełtać żółtka w musztardzie, dodać pieczywo i natkę, doprawić. Wyjąć mięso z wywaru, polać przygotowaną masą. Zapiec w piekarniku przez 10 minut w temperaturze około 225 C. Rozgrzać w garnku tłuszcz, zrobić zasmażkę z mąki. Wlać jedną szklankę wywaru, śmietanę, zagotować, mieszając. Doprawić chrzanem, solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek. Podawać mięso z warzywami, udekorować selerem. Sos zlać do sosjerki.