Składniki:
kg. truskawek
4 czerwone cebule
100 ml .octu winnego
1 szklanka czerwonego wina
2 szklanki brązowego cukru
2 ostre papryczki
1 ząbek czosnku
1łyżeczka suszonego imbiru
1 łyżeczka kardamonu
1łyżeczka gorczycy
2 łyżeczki tymianku
Wykonanie:
Przebrane, drobno pokrojone truskawki włoży do rondla, dodaj posiekaną cebulę i posiekane ( ale bez nasionek) strączki papryczki, roztarty czosnek oraz cukier. Zalej octem winnym i winem. Dosyp imbir i kardamon oraz gorczycę (ewentualnie możesz dodać łyżeczkę słodkiej mielonej papryki). Gotuj około 20 minut. Następnie dosyp tymianek. . Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje (około godziny). Następnie ostudź przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć i pasteryzuj około15 minut w temperaturze 85 C.