PIKANTNY SOS DO MIĘS

Składniki:

kg. truskawek

4 czerwone cebule

100 ml .octu winnego

1 szklanka czerwonego wina

2 szklanki brązowego cukru

2 ostre papryczki

1 ząbek czosnku

1łyżeczka suszonego imbiru

1 łyżeczka kardamonu

1łyżeczka gorczycy

2 łyżeczki tymianku

Wykonanie:

Przebrane, drobno pokrojone truskawki włoży do rondla, dodaj posiekaną cebulę i posiekane ( ale bez nasionek) strączki papryczki, roztarty czosnek oraz cukier. Zalej octem winnym i winem. Dosyp imbir i kardamon oraz gorczycę (ewentualnie możesz dodać łyżeczkę słodkiej mielonej papryki). Gotuj około 20 minut. Następnie dosyp tymianek. . Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje (około godziny). Następnie ostudź przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręć i pasteryzuj około15 minut w temperaturze 85 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *