PLACEK JABŁKOWO-BUDYNIOWY

Składniki;

5jajek
2 szklanki mąki pszennej
1szklanka cukru
25 dag.margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5jabłek

Masa:

3 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1łyzka mąki ziemniaczanej
5łyzek cukru

Wykonanie;

Margarynę utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodawać po 1jajku i przesianą mąkę z proszkiem.Połowę ciasta wylać na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tarta.Na cieście ułożyć jabłka pokrojone w plastry,wylać na jabłka gorący budyń i przykryć drugą częścią ciasta.Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut w 180C.Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *