Składniki:
200 g. cukru
3 opakowania budyniu waniliowego
6 jajek
1/2 opakowania proszku do pieczenia
Krem:
250 ml. mleka
60 g. mąki
1 cukier waniliowy
230 g. masła
25 g. cukru pudru
100 g. marmolady porzeczkowej
120 g. okrągłych biszkoptów
50 ml. ponczu (rumu)
brzoskwinie z puszki
Wykończenie:
1 polewa czekoladowa
posiekane pistacje
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodając proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia. Pod koniec wmieszać pianę z białek. Prostokątną formę wysmarowaćtłuszczem i wysypać mąką. Przelać ciasto. Piec 20-25 minut w l80 C. Kiedy ciasto lekko przestygnie, wyjąć go z formy, odstawić do całkowitego wystudzenia .Z mleka, mąki, cukruwanilinowego i 30 g. masła ugotować gęstą masę. Poczekać, aż wystygnie, a potem stopniowo dodawać cukier puder i resztę pokrojonego w kawałki, miękkiego masła. Mieszać, aż powstaniegładki krem. Ciasto posmarować marmoladą, na niej rozłożyć biszkopty nawilżone ponczem lub rumem. Poukładać kawałki brzoskwiń. Pokryć kremem. Ciasto polać polewą czekoladową,ozdobić pistacjami.