Składniki:
60 dag. wiśni
1 torebka budyniu waniliowego
15 dag. cukru
300 ml. soku wiśniowego
12,5 dag. masła (albo margaryny)
37,5 dag. mąki
3 łyżki wiórków kokosowych
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
10 dag. twarogu
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Wiśnie umyć, wydrylować. Proszek budyniowy wymieszać z 5 dag .cukru i 100 ml. soku wiśniowego. Resztę soku przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić wiśnie, gotować 4 minuty. Wlać budyń wymieszany z sokiem. Gotować do zgęstnienia masy. Zdjąć z ognia. Przykryć folią aluminiową i odstawić. Masło stopić. Do miseczki przesiać 15 dag. mąki. Dodać wiórki kokosowe oraz 5 dag. cukru. Powoli dolewając stopione masło, zagnieść ciasto na kruszonkę. Wstawić ją do lodówki. Twaróg wymieszać z jajkiem, mlekiem i olejem. Dodać resztę mąki oraz proszek do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut Tortownicę (o średicy 26 cm.) posmarować tłuszczem (ewentualnie wyłożyć papierem do pieczenia). Spód i brzegi wylepić przygotowanym ciastem. Nałożyć masę wiśniową i równomiernie ją rozsmarować. Posypać kruszonką. Placek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 C. Piec około 35 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Podawać Np. ze śmietaną ubitą z dodatkiem cukru waniliowego