PLACKI Z CUKINII I MARCHEWKI

 

Składniki:

 3 małe cukinie

 2 marchewki

 2 jajka

 1 szklanki mąki pszennej

? szklanki kaszy manny

 ? łyżeczki soli

 ? łyżeczki pieprzu

 1 łyżeczka curry

 Wykonanie:

Cukinie dobrze umyć. Wybieramy małe cukinie, ponieważ nie obieramy ich i nie wyrzucamy nasion. W całości należy cukinie zetrzeć. Obrać marchewki i również zetrzeć. Wszystko ścieramy na średnich oczkach. Starte warzywa bardzo mocno wyciskamy i odlewamy nadmiar soku. Teraz trzeba już tylko dodać przyprawy, jajka, mąkę, kaszę mannę i wszystko dobrze wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju. Kłaść łyżką i lekko spłaszczać. Uwaga, żeby były chrupiące trzeba pilnować by nie smażyć na zbyt małym gazie. Jeść zaraz po usmażeniu. Jeśli chcemy mieć porcję na później to najlepiej zostawić w lodówce ciasto i usmażyć bezpośrednio przed podaniem. Jeśli podczas smażenia placki będą się rozpadać to być może trzeba dodać jeszcze mąki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *