Składniki:
3 małe cukinie
2 marchewki
2 jajka
1 szklanki mąki pszennej
? szklanki kaszy manny
? łyżeczki soli
? łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka curry
Wykonanie:
Cukinie dobrze umyć. Wybieramy małe cukinie, ponieważ nie obieramy ich i nie wyrzucamy nasion. W całości należy cukinie zetrzeć. Obrać marchewki i również zetrzeć. Wszystko ścieramy na średnich oczkach. Starte warzywa bardzo mocno wyciskamy i odlewamy nadmiar soku. Teraz trzeba już tylko dodać przyprawy, jajka, mąkę, kaszę mannę i wszystko dobrze wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju. Kłaść łyżką i lekko spłaszczać. Uwaga, żeby były chrupiące trzeba pilnować by nie smażyć na zbyt małym gazie. Jeść zaraz po usmażeniu. Jeśli chcemy mieć porcję na później to najlepiej zostawić w lodówce ciasto i usmażyć bezpośrednio przed podaniem. Jeśli podczas smażenia placki będą się rozpadać to być może trzeba dodać jeszcze mąki.