Składniki:
25 dag.cukinii
20 dag. pieczarek
1 cebula
1 jajko
1 czubata łyżka mąki pszennej
sól
pieprz
1/3 łyżeczki curry
1 łyżka posiekanego koperku
olej do smażenia
Dodatkowo:
sos tzatziki:
Wykonanie:
Cukinię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posypać solą i odstawić na sicie na około 20 minut. Po tym czasie dokładnie odsączyć z soku. Pieczarki umyć i oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i poddusić w rondelku aż odparują wodę. Do miski przełożyć startą cukinię, podduszone pieczarki, drobno posiekaną cebulę. Wbić jajko i wsypać mąkę. Doprawić do smaku przyprawami i koperkiem, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nabierać masę i smażyć niewielkie placuszki z obu stron do zrumienienia. Osaczyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawać na ciepło z ulubionym swoim sosem lub sosem tzatziki.